Tags: #schilderij #landschap #dieren

Over Carolien (1961-2021)

Carolien werd geboren in Zwolle, maar vertrok samen met haar ouders en broer naar Haarlem. Daar groeide ze op en na de middelbare school koos ze ervoor om de opleiding verpleegkunde te gaan doen.

Nadat ze Onno Tomson had ontmoet op een reis naar Italië, trok ze bij hem en zijn twee jonge kinderen in in Noord-Brabant.

Na tien jaar in het Brabantse, verhuisde het gezin nogmaals en vond de rust en ruimte die bij hen paste in het prachtige buitengebied van Zelhem in de Achterhoek.

De creatieve inslag van Carolien kwam voor het eerst echt in 2004 naar voren. Ze startte met schilderen in olieverf. Mooie en kleurrijke etherische werken op bescheiden formaat.

Na diverse technieken en onderwerpen te hebben geschilderd, bleek dat het schilderen van (boerderij) dieren en landschappen haar het meeste lag.

Hiermee kon ze haar liefde voor de natuur het meeste kwijt. Ze legde op geheel eigen wijze ‘haar dieren’ vast, waarbij ze zich aanvankelijk vooral concentreerde op het schilderen van papegaaiduikers en pinguïns. Deze voorliefde was geboren, vanuit de familiebezoeken naar Zuid-Afrika.

Caroliens creativiteit ging echter verder dan ‘alleen maar’ het schilderen.

In 2006 startte zij met beeldhouwen. Ze werkte met name met Citroen Opaal, Kalksteen, Serpentijn, Diabas, Opaal en Speksteen

Haar beelden weerspiegelden haar innerlijk leven en worden gekarakteriseerd door ronde, vloeiende lijnen. Binnen- en buitenwereld sloten op deze wijze naadloos aan.

Het plezier, de energie die ze kreeg door scheppend bezig te zijn, hielp haar ook door lastigere periodes in haar leven heen.

Vanaf 2010 richtte Carolien haar creativiteit opnieuw op het schilderen. Ze maakte deel uit van een kring van schilders, die elkaar inspireerde en motiveerde, dit onder de bezielende leiding van Cees Roorda en raakte ze bevriend met Pam Hessels, die ook deelnam aan deze kunstkring.

Haar voorliefde voor het schilderen van boerderijdieren en landschappen nam in deze inspirerende omgeving een grote vlucht. En de Maas-Rijn-IJssel koeien en Lakenvelders die ze onder andere veelvuldig portretteerde, hadden welhaast een menselijke oogopslag. Haar aansprekende manier van werken, bezorgde haar regelmatig opdrachten.

In oktober 2021 opende Carolien het prachtig atelier in Zelhem, dat door Onno voor haar was gebouwd en in dit atelier, zijn een aantal van haar mooiste en vrije werken gemaakt.

Carolien en Pam wilden dit atelier tot een bruisend en kunstzinnig centrum maken, maar door haar overlijden heeft Carolien dit helaas niet meer mee mogen maken.

Pam is echter vanuit haar naam samen met Cees Roorda een schilderkring gestart. Zo leeft een fantastische, creatieve en lieve vrouw voort in alles wat daar gebeurt.

Contactgegevens: Onno Tomson, onno@tomsonplaza.com, 0648391877

Werk van Carolien