Tags: #beelden #turf #hout #mixed media #tekening

Over  Henk

Op mijn 19e ben ik grafische vormgeving gaan studeren aan de Kunstacademies in Leeuwarden en Utrecht. Daar kwam ik na 3 jaar erachter dat die studierichting niks voor mij was en ben ik naar Enschede verhuisd waar ik aan de AKI academie mijn ideale vakrichting vond in de vakgroep Gemengde Media(Mixed Media).

Hier kon ik al naar gelang het onderwerp, of een bepaalde locatie kiezen welke technieken ik daarvoor kon gebruiken. Naar aanleiding van een groepsexpositie in het Rijksmuseum Twenthe ben ik in 1990 afgestudeerd in beeld-constructies met bewegend water en licht.

Dat maakt mijn werk veelzijdig, ik maak tekeningen, beelden en installaties en werk ook graag samen met andere kunstenaars, theater of muziekprojecten op locatie

en Community Art projecten.

De laatste jaren heb ik turf als beeldend materiaal ontdekt na een verblijf in Ierland. Het spreekt me aan dat het een plantaardig materiaal is, makkelijk te bewerken en bekend voor mij door mijn afkomst uit de veenstreken van Zuidoost Drenthe.

Elk turfblok is anders en ik laat me leiden door het materiaal, dat resulteert in mensachtige of dierfiguren of abstractere vormen. Ik maak ook combinaties van turfblokken verbonden met rondijzers, turf bewerken doe ik met zaag, vijlen en boren.

Tekeningen en schetsen zijn vrijwel altijd de basis voor mijn beeldende werken en worden ook wel uitgewerkt tot zelfstandige tekenwerken in gemengde technieken.

Hendrik Jan(Henk) de Lange
Rinia van Nautaweg 3
9061 AA Gytsjerk
tel. 06 40947642

Werk van Henk