Tags: #textiel #mixed media

Over Mirjam

Ik houd van het combineren van verschillende soorten stoffen, van zacht en harig tot koelere stoffen als leer of plastic. Wat past mooi bij elkaar qua kleurstelling en soorten stof, wat contrasteert of roept iets geks op. Hoe houd je het spannend en waarmee kan je verrassen. Daarbij werk ik altijd met de hand zodat ik intuïtief kan beginnen; niet al een vooraf bedachte vorm hoef te hebben. Deze vorm groeit uit waarbij ik vervolgens kijk naar compositie. Waar wordt het te veel en waar moet juist nog iets bij. Wat voor mij ook belangrijk is, zijn de details die ik aan het einde van het werkproces aanbreng met kralen, knopen, bolletjes van wol, ritsen of andere resten van producten die ik vind. Details die opvallen, waar je oog naar toe getrokken wordt. Bij het ene werk wat meer of soms zelfs een beetje over de top, dan bij het andere. Ook gebruik ik vaak de festonsteek in mijn werk. Een steek die me aan mijn jeugd doet denken, die stevig is en opvalt. Bij het vormen van een compositie, speel ik met deze steek door een opvallende of juist een onopvallende kleur wol te kiezen.

Textiel kan je toepassen in allerlei vormen, je kunt het in 2D of 3D gebruiken, het is aaibaar en roept warmte op, je kunt op kleurgebied van alles doen en spelen met de patronen van een stof. Dat maakt het voor mij heel uitdagend en interessant. Daarnaast heeft het werken met textiel ook iets meditatiefs. In tegenstelling tot mijn drukke en gehaaste leven, dwing ik mijzelf door het werken met de hand en eindeloos steken te zetten, me hierop volledig te concentreren.
De in grootte variërende sculpturen en mixed media schilderijen (met textiel en verf) zijn kleurrijk en fris, maar ook grillig, humoristisch, wonderlijk. Ze roepen soms associaties op met organismen, organen of absurde wezens, maar kunnen je ook in een heel andere richting doen denken. Ze roepen verwondering op en spreken tot je verbeelding. Hoewel mijn werk bewust niets voorstelt, gaan kijkers op zoek naar wat ze betekenen en komt er een verbinding tot stand tussen hen en het werk.

www.mirjamkruisselbrink.nl
mirjam.kruisselbrink@gmail.com

Werk van Mirjam