Tags: #allekleuren #fotograaf #fotografie 

Over Roel

Ik ben met kleien begonnen op la Céramique nabij Cordes sur Ciel .

Samen met mijn vrouw werk ik thuis in een keramiekatelier (le métèque en viva la ceramica) waar we al of niet gezamenlijk vele uren doorbrengen en waar ik vooral profiteer van haar inspirerende commentaar op of bij wat ik maak.

Voor ik aan een nieuw product begin, zwerf ik door een wereld van talloze afbeeldingen van werken van kunstenaars, van keramiekers, schilders , boetseerders en beeldhouwers.

Elk nieuw product is voor mij een selectie van indrukken uit die wereld en uit de wereld om me heen, elementen opnemen en weer weggooien, weer oppakken en toch weer loslaten.

Na de biscuitbak in de electrische oven, begint voor mij een tweede belangrijke fase : dan krijgen de beelden hun huid dankzij pitfire . Allerlei sulfaten en natuurlijke brandbare toevoegingen geven mijn beelden hun eigen karakter en leveren telkens andere kleurcombinaties op

In een derde fase worden tenslotte accenten verdiept  die opengaat vind ik een spannend moment. Het aanbrengen van oxides en acrylverf is een riskante stap want dat leidt tot nieuwe inkleuring en soms onverwachte effecten.

En dat is het mooie aan mijn kleien: de verwondering op het einde van dat hele proces: de onverwachte en onvermoede en onbedoelde resultaten.

Is dat dan kunst? Ben ik daarom een kunstenaar? Ik aarzel om deze termen voor mijn producten en voor mezelf te gebruiken. Of dat kunst is, zal de tijd uitmaken. Ik kies de elementen die mij ontroeren en laat mij inspireren door de belevenissen en ervaringen, gevoelens van mensen die getroffen zijn door leed en mensen die worstelen voor een betere wereld en kansen voor iedereen.

Bezig zijn met klei is voor mij een relaxerende manier van tijdsbesteding en vooral van eeuwig zoeken naar een manier om via klei weer te geven hoe ik het bestaan zie ervaar, hoe ik naar mensen kijk en hoe ze met elkaar omgaan.

R.F.M.Verstaen

keramiekatelier le métèque

Kloosterwal 4 Nieuwstadt 6118 BL

06 40226553

Werk van Roel