Tags: #fotografie #digitale fotografie #natuurfotografie #landschapsfotografie

Over  Ada

Hoe het allemaal begon

Toen ik elf jaar was kreeg ik mijn eerste camera, een oude Ilford die mijn vader tot dat moment had gebruikt. Het moment was goed gekozen, want we gingen naar Blijdorp. Mijn ouders hadden fotorolletjes meegenomen, maar hadden geen idee dat ik totaal niet zou letten op de beperkingen die fotograferen toen nog had. Het ene na het andere rolletje schoot ik vol en toen we weggingen had ik bijna honderd foto’s gemaakt. Als mijn ouders meer fotorolletjes bij zich hadden gehad, had die ik ook nog volgeschoten.

In de jaren daarna ontpopte ik me als de fotograaf in het gezin. Als ik zelf op pad ging, ging mijn fototoestel mee. Het enige dat mijn drang om foto’s te maken in bedwang hield was het feit dat er maar een beperkt aantal foto’s op een rolletje pasten en dat het laten ontwikkelen en afdrukken van je foto’s aardig prijzig was. Ook de rolletjes zelf waren niet goedkoop. Het leerde mij om foto’s vooral níet te maken.

Keuzes maken

Toen ik de stap maakte naar digitale fotografie moest ik wennen aan de vrijheid. Het digitale tijdperk maakte het mogelijk om eindeloos te fotograferen en vooral te experimenteren. Waar het bij analoog fotograferen een kunst is om een foto niet te maken, is het bij digitaal fotograferen vooral de kunst om foto’s weg te gooien. Duizend foto’s maken op vakantie is leuk, maar daar moet uiteindelijk de helft van weg. Af en toe is het best lastig kiezen.

Het ontstaan van de webshop

Stap voor stap ben ik in huis gaan kijken hoe en waar ik mijn foto’s kon gebruiken. Ik kwam best een eind:

  • Op mijn laptop als screensaver
  • Op een paar kale muren
  • Op een deur
  • Op de achterkant van een kast die dienstdoet als scheidingswand
  • Op de panelen die de schuine wand op zolder afsluiten
  • Op de website van mijn adviesbureau

Maar mijn huis en beschikbare ruimte zijn beperkt. Op een gegeven moment zijn de wanden vol en de deuren op. Begin 2019 trok ik de stoute schoenen aan en heb ik hardop gezegd dat mijn foto’s het waard zijn om op groot formaat aan de muur te hangen. Niet alleen op de muren bij mij thuis, maar bij iedereen die ze mooi vindt en op alle plekken die inspiratie kunnen gebruiken.

Sinds 2019 zijn mijn foto’s dus voor iedereen verkrijgbaar: op groot formaat en geschikt voor iedere ruimte die kleur, inspiratie of sfeer nodig heeft.

Contactgegevens

Ada Goverde

ada@GalleryEikona.nl

06-51633821

Werk van Ada