Tags: #allekleuren #fotograaf #fotografie 

Over Jos

Waarom ik schilder

Zoals in de eerste aanschouwing van mijn site ben ik al vroeg in mijn leven “geconfronteerd ”met het scheppende vermogen van kleur.
Zoals ik in mijn jeugd, en dan met name tijdens mijn lagere schoolleeftijd, ben opgegroeid, werd het vertier bij goed weer vaak op straat gezocht en tijdens slecht weer en in de wintermaanden aan de eettafel met wasco, krijt, tekenpotlood en Oostindische inkt.
Tekenen en schilderen werd al vroeg door mijn ouders gestimuleerd zodat hiermee een basis is gelegd voor mijn latere expressie.
Op de zolder, mijn slaapkamer, experimenteerde ik met zand, jute, boomschors en andere materialen. In het bos op zoek naar vermolmd hout, verweerde boomstronken die dan op een afdruk van een zandbed werden “geïntegreerd” in een natuurlandschap.

Later, geobsedeerd door de maanlanding en geïnspireerd door …….. maakte ik van zand maanlandschappen die in kunsthars gestalte kregen.

Dat was tevens in de tijd dat op tv kunstprogramma’s van Pierre Janssen in beeld werden gebracht en mijn ouders laatdunkend over Karel Appel spraken.
Ik was echter gefascineerd en geboeid over zoveel expressie, energie, kleurgebruik en vond de fors besnorde kunstenaar die maar “wat aan rotzooide” een voorbeeld hoe ik zou willen zijn. Vrij in gedachten en onbekommerd in de verwerkelijking van de fantasie.

Terwijl ik nu schilder dwaal ik af naar die momenten die in mijn geheugen zijn gegrift, zie de man voor mij, onuitwisbaar en aanwezig, en voel de spanning, terwijl de adrenaline door mijn aderen stroomt.
Een vorm van hartstocht, gebundeld in kracht, waarbij de verf over het doek glijdt en stroomt. Vormgegeven in een roes, nu eens in alle stilte dan weer vergezeld door muziek van mijn keuze. Nu eens in alle rust, afstand nemend van doek en materiaal, dan weer in alle heftigheid, beheerst door de spanning in mijn lijf en geest.

Mijn huidige inspiratiebron is weer de natuur, ontsprongen aan een onbegrensde kracht, aan de mystiek, de macht van de oneindigheid, die mijn fantasie en stemming beïnvloed.
Van boven waargenomen rivieren, heuvels, bergketens en horizon.
Een zoektocht naar mijzelf, mijn eigen ik in ons universum, verloren in de oneindige fantasie van mijn gedachten.
Een samenstelling van vele mogelijkheden, zoals energie, chaos, ordening, rust, oerkracht en wederzijdse chemie tussen deze elementen.
Op zoek naar het ultieme landschap, het zelfbedachte, spruitend uit mijn fantasie.

Jos Pastoor

Alberdingk Thijmlaan 12
6165 CZ  Geleen
+31 462 043 293
+31 646 258 506
mail: jospastoor@ziggo.nl

Werk van Jos