Tags: #allekleuren #fotograaf #fotografie 

Over Dorothee

De magie van abstractie

De werken van Dorothee Vermaaten ontstaan vanuit de kleurstellingen en het geheugen dat zich verdicht tijdens het schilderproces. Het is niet de bedoeling een bepaald motief uit te voeren die het beeld bepaalt, maar de eerste instellingen leiden tot associaties die een vervolg krijgen. Toeval, spontaniteit, verbeelding en suggestie vormen verschillende thema’s in een snel werkproces, getriggerd door kleur en de stemmingen van de dag.
Vervaging, kleurverlopen en lineaire ingrepen in de picturale ruimte kenmerken de werken, die gereduceerd zijn tot associatieve velden en picturale eilanden. Zij vormen een picturale ruimte zonder illusionistische diepte, met een nauwelijks te doorgronden toneel-achtige kwaliteit, waarin de essentie van een waarneming gecondenseerd lijkt.
De innerlijke beslissing van de kunstenaar tegen detail, overvloed en opeenstapeling van gedachten, behoudt een spanning in het evenwichtige picturale middel, dat uit kleurcomposities, structuren en het beeldformaat groeit, een analytische lucht van soberheid bezit en met een voortdurende reductie van het picturale middel slechts aanknopingspunten voor gissingen biedt en met de sobere magie van de abstractie plaats en inhoud oproept.

Dr. Dirk Tölke, kunsthistoricus

Contact

Email: info@dorothee-vermaaten.de

Werk van Dorothee